systeem


In het jaar 2015 willen wij met het volgende systeem spelen.

Dit jaar hebben wij de kwekers gekoppeld op 6 december. Totaal van 48 stuks voor het programma en voor de overnacht. Drie koppels hebben de duivinnen geen eieren gelegd en zijn de koppels ook weg van het hok nu. Totaal liggen er nu ongeveer 90 jongen bij de duiven en worden in het weekend van 1 februari gespeend. De kwekers hebben 2 weken voor de kweek een kuur gekregen voor ontsmetting, dit was B.S. door het water. Tijdens dat de duiven eieren moesten leggen hebben ze knoflook in het water gekregen en dat zit er nog steeds in tot en met deze dag 29 janauri. Volgens verschillende dierenartsen zou dit niet goed zijn voor de jongen, ik ben zeer tevreden hoe het gaat en wij hebben dit jaar ook geen spuiters tussen de jongen zitten. Langzaam beginnen de kwekers nu aan hun tweede ronde en mogen ze allemaal 1 jong laten opgroeien en gaan ze weer uit elkaar.


Wij hebben boven op zolder 4 hokken. Twee duivinnen hokken en twee doffer hokken. Met deze duiven op het zolderhok willen wij de vitesse en de midfond gaan spelen. Beide hokken worden gespeeld op weduwschap, de duiven zijn 21 januari gekoppeld en worden begin februari los gelaten. Totaal zitten er boven 48 duiven, 24 doffers en 24 duivinnen. Wanneer de duiven allemaal jongen hebben, worden de duivinnen na 20 dagen voedertijd weg gehaald bij de jong en gaan ze op weduwschap. De bedoeling is wanneer de duiven een week lang op een jong zitten dat wij ze weg gaan brengen. Eenmaal op weduwschap worden de duiven gevoerd met de lepel en gaan wij ze klaar stomen voor de vluchten.


Dit jaar krijgen de duiven tijdens de kweekperiode zwaar voer in volle bak en om de dag vitamines en mineralen. Wanneer de duiven op weduwschap gezet werden krijgen de duiven gevoerd met één eetlepel per voerbeurd het voer bestaat uit zuiverring. De weduwnaars gaan sochtends om half zeven los en worden rond kwart voor acht binnen geroepen. De weduwduivinnen worden s'avonds rond zes uur los gelaten en worden net voordat het donker wordt binnen gehaald. 

De duiven die gespeeld worden voor de vitesse vluchten krijgen vanaf dit jaar (2015) op donderdag voor het laatst eten maar wel volle bak. Wij hopen zo, dat de duiven tijdens de vlucht sneller binnen komen. Wij hebben vaak nog wel eens last van dat de duiven rond blijven vliegen om het hok. Conclusie niet gemotiveerd om zo snel mogelijk naar binnen te gaan en dat kost je op korte vluchten nog wel eens veel plaatsen. Wanneer de twee nachten mand er aan komen worden de duiven ook door de weeks anders gevoerd. De duiven krijgen zwaarder voer en meer voer dan normaal. Door het voer wordt er schapenvet, kaas en pinda's gemend. Wij merken dat de duiven gek zijn op pinda's. Wij willen dat de duiven gezond thuis komen en onderweg niet iets hebben gemankeerd. Dit kan wel eens gebeuren tijdens zware vluchten dat een duif zich helemaal ingeefd en afgetijgerd thuis komt. Dat ik dan aan het beestje verlopig niks meer heb.


Beneden hok oftewel het fondhok voor de dagfond.

In dit hok zitten de jaarling duiven voor de dagfond en overnacht. Deze duiven worden begin maart gekoppeld en worden op nest gespeeld de eerste vluchten. Deze duiven worden dit jaar door vaders verzorgt, wegens dat ik overdag geen tijd meer heb voor de duiven verzorgt me vader gelukkig de meeste duiven. De bedoeling is om met 16 doffers te gaan vliegen uit dit hok en de duivinnen gaan pas mee op de natour. Zodat wanneer er een doffer thuis komt van de vlucht zijn duivin zit te wachten. Motivatie voor de doffer om misschien iedere week eerder thuis te komen.


De duiven voor het programma spel worden waarneer de duiven een week lang een jong hebben afgericht. Wij richten eerst de duiven vanaf Wijk aan Zee. Dat is voor ons hemelsbreed drie km. Wij gaan daarna verder naar Driehuis/Santpoort, hemelsbreed is dit vijf tot zeven km. De volgende stap is naar Haarlem bij het Honkbal stadion ongeveer tien km. Dan richten wij de duiven nog drie keer af, de volgende stappen zijn naar Noordwijkerhout, ongeveer 28 km hemelsbreed. Dan nog één keer naar badhoevendorp, even de duiven laten ruiken van de A9, klein stukje van iets minder dan 20 km. De laatste africhting gaan de duiven mee met de vrachtwagen naar de betreffende lossing die vermeld staat op het vluchtprogramma. Dan zijn wij klaar met africhten voor het seizoen en mogen de duiven mee met de geldige wedvluchten. De duiven die niet worden gespeeld tijdens een wedvlucht, worden zondag ochtend gepakt en in de mand gezet naar Noordwijkerhout. Daar worden de duiven ingekorfd, deze duiven worden weg gebracht met een vrachtwagen naar Numansdorp. De duiven worden half tien los gelaten en worden binnen een uur thuis verwacht. Dit is een afstand van Numansdorp tot Heemskerk van 90 km ongeveer. Vaak komen hier ook de grote fondspelers en de dagfond spelers die de duiven een week thuis hebben gelaten.


De overnacht duiven.

De overnacht duiven stonden een hele tijd eerst op weduwschap. Wij hebben deze duiven sinds eind januari weer losgelaten en lekker laten vliegen rond het huis. Deze duiven worden rond april gekoppeld. Het gaat om één hok, een hok met oudere duiven dan twee jarig. De oudere duiven worden uit elkaar gehaald nadat de jongen speenklaar zijn en worden op weduwschap gezet. Wij vliegen op dit hok met doffers op de overnacht en met duivinnen op de dagfond. In dit hok zitten er 12 doffers en proberen we de 12 beste duivinnen voor de dagfond hier op te zetten. Wij spelen liever met doffers omdat bij ons dat beter bevalt. Deze duiven worden hoogstens twee keer door ons zelf weggebracht en daarna ingekorfd een aantal weken in Noordwijkerhout en zo op een midfond vlucht ingekorfd. Wanneer de duiven mee gaan op een overnacht vlucht wordt er gekeken wie op een leuk standje zit en die gaat dan mee naar de overnacht. De bedoeling is om per overnacht vlucht, drie of vier duiven mee  te geven.


Jongen duiven.

De jongen duiven worden gespeend rond 25/26 dagen oud. De eerste ronde jongen van kwekers gaan dit jaar naar vader Piet. Deze duiven komen in het gasehok bij de garage. Een openhok waardoor ze bikkel hard worden van het weer. Wij laten de jongen de eerste twee weken binnen in het hok. Zij krijgen de eerste week volle bak en gaan daarna uit de hand eten. Voeren tot dat een jong gaat drinken of niet meer gaat eten. Wij doen dit, omdat de jongen snel naar binnen komen als ze binnen geroepen worden. Wij jagen de jongen duiven niet weg van het hok wanneer ze een paar weken buiten zijn, het duurt nog zeker een paar maanden voordat de jongen duivenvluchten beginnen. De jongen gaan naar het dak van ons huis toe, naar de buren of blijven op het hok zitten. Een paar weken voordat de eerste africhting is, worden de jongen wel de lucht in gejaagd en worden ze naar een goeie week goed rond vliegen afgericht. Wij spelen iedere jongen duivenvlucht mee. De jongen die over zijn gebleven van alle vluchten gaan nog mee op de Derby vlucht. Wij korven dan in, in de vereniging van de Snelle Wieken in Santpoort. De Derby jongen duivenvlucht is afstand voor ons van ongeveer 485 km. Wij verduisteren de jongen duiven niet, wij laten ze zelf met de natuur mee gaan, qua licht en qua temparatuur.


Medische gebied.

Vanaf half oktober tot half januari gaan bij ons de duiven niet los, alleen de late jongen die nog gekweekt zijn worden dan nog wel iedere dag los gelaten. Wij controleren zelf op mest. Hebben thuis zelf een microscoop en daar wordt gekeken naar eventuele ziektes. Paratyfus kunnen wij niet zien en dan wordt de mest naar de dierenarts gebracht. Die kijkt dan ook gelijk als de duiven niet iets anders mankeren. Tijdens dat de duiven vast zitten krijgen de duiven ook gerst en zuiverring. De kwekers ook en die worden dan alweer klaar gestoomd voor de winter kweek. Vaak rond het weekend van 26 of 27 november wordt erbij ons gekoppeld.

De duiven die gespeeld worden voor het programma spel, worden gecontroleerd twee weken voordat de eerste africhting is op luis en op eventuele ziektes. Wij hebben dan nog genoeg tijd om eventuele handelingen plaats te vinden en om het te genezen. Tijdens het vliegseizoen krijgen de duiven die ingekorfd worden op vrijdag, vanaf donderdag W.N. rood in het water (Witte Neuzen Rood speciaal voor weduwnaars). De nestduiven krijgen W.N. zwart (Witte Neuzen zwart) in het water dit is bestemd voor alle duiven.  Wanneer de duiven thuis komen van een vlucht krijgen ze knoflook en een heel klein beetje azijn in het water. De volgende dag krijgen de duiven belgasol en B.S. in het water (Betere spijsvertering).

De oude duiven worden geënt voor paramixo wanneer de programma duiven zijn gekoppeld. Alle oude duiven en dan al de gespeende jongen worden bij ons geënt door dhr. van der Sluis. Dit doen wij één keer per jaar.